19 August 2016

CEMPEDAKNama Biasa : Cempedak
Nama Saintifik : Artocarpus champeden Spreng
Keluarga : Moraceae

Asal :
Cempedak berkemungkinan besar berasal dari negera-negera di Asia Tenggara. Ia didapati hidup dengan baik di Malaysia, Thailand dan Singapura.

Kawasan Utama Tanaman :
Di Malaysia, cempedak didapati ditanam dengan meluas di negeri Kedah dan Perak.


Kegunaan :
Cempedak boleh dimakan segar, digoreng dan dibuat jam untuk kegunaan di dalam pembuatan kek.


Pokok :
Pokok cempedak boleh mencapai ketinggian sehingga 25 m. Pokok ini mengandungi getah yang pekat berwarna putih. Batangnya tegak dan pendek. Pucuk baru, daun dan tangkai bunga dipenuhi dengan bulu yang halus dan tajam berwarna coklat.

Daun :
Daun cempedak berbentuk elliptik hingga obovat dan panjang 8 รข€“21.5 cm dan lebar diantara 3 - 8.5 cm. Daun muda berlob, Daun berwarna pudar hingga sederhana hijau dan lazimnya mempunyai bulu urat daun dan kadang-kala pada tepi daun.

Bunga :
Bunga jantan dan bunga betina berasingan pada pokok yang sama. Jambak bunga jantan terdapat di ranting di hujung dahan, manakala jambak bunga betina terdapat di ranting pendek dan tegap pada dahan sisi utama dan batang pokok.Buah :
Buah cempedak tergantung pada tangkai yang kuat dan agak gemuk. Apabila masak buah berbentuk bujur dan panjangnya 24-25 cm. Buah yang masak mempunyai bau yang kuat.


sumber : JABATAN PERTANIAN NEGERI PULAU PINANG

No comments:

Post a Comment