Hai, selamat petang...teringat lagi zaman kecil-kecil dulu yaya selalu ikut orang tua yaya pergi ke majlis-majlis rumah terbuka mahupun majlis rasmi di kem tentera dan waktu tu memang terkenal dengan agar - agar tembikai ni. 'First time' makan agar - agar tembikai waktu darjah 6 pada tahun 2000. Rasa teruja sangat sebab makcik - makcik askar pandai buat agar - agar yang rupanya sebiji macam tembikai...hihiii....waktu tu tinggal di Kem Majidee, Johor Bahru. Tapi sekarang kem tu dah dipindahkan ke Banang pada tahun 2012.
Dek kerana pengalaman makan agar-agar tembikai ni waktu kecil-kecil terlalu banyak, dan selalu jugak yaya sibuk kacau ummi yaya buat agar - agar ni, yaya nak kongsi serba sedikit cara-cara nak buat 'Agar - Agar Tembikai' !!
Antara bahan - bahan yang diperlukan adalah :
- 1 paket serbuk agar - agar (10 gram)
- 4 - 4 dan 1/2 cawan air (1 cawan = 190ml)
- 3/4 cawan gula pasir
- 1 sk esen vanilla
- 3 biji telur gred A (asingkan kuning dan putih)
- Pewarna merah, kuning dan hijau
- sedikit kismis
Cara - Caranya adalah :
- Masak agar - agar bersama air dan gula hingga gula hancur. Masukkan esen vanilla. Kemudian tutup api dan sejukkan adunan agar - agar hingga suam (anggara 15-20 minit)
- Pukul putih telur sehingga kembang, kemudian masukkan telur satu persatu dan pukul hingga kembang dan gebu
- Tuang 1 senduk adunan agar - agar ke dalam bekas adunan telur sedikit demi sedikit hingga rata. Pukul sekali lagi hingga sebati dan adunan menjadi agak sejuk sedikit. Ingat ! Jangan masukkan adunan agar - agar suam sekaligus kerana ianya akan menyebabkan lapisan terapung dan terpisah dari agar - agar.
- Tuangkan ke dalam bekas yang telah dibasahkan, kemudian masukkan 2 sudu kecil pewarna di bahagian tengah adunan dan kacau menggunakan 'chopstik'. Kacau elok - elok agar warna tidak terkena pada bekas.
- Setelah itu, letakkan kismis di permukaan agar - agar sebagai biji buah tembikai. Kemudian sejukkan ke dalam peti sejuk.
- Apabila agar - agar sudah beku, keluarkan agar - agar dari bekas menggunakan berus, kemudian warnakan bahagian luar dengan warna hijau sebagai kulit tembikai. Biarkan pewarna mengering sebelum ianya disimpan ke dalam peti sejuk.
- Agar - agar tembikai sedia untuk dihidangkan.
Mudahnya buat agar - agar tembikai ni...nanti korang bolehlah cuba buat di dapur korang..ok , sekian sahaja entry resepi dari yayac...nanti yayac kongsikan lagi tau resepi pencuci mulut. papaaiiiiii....... !!!!
Dapnyerrr..santek plak tu....bdk2 msti lg suka.
ReplyDeletenampak sedapppp!!! rasa lg sedappp kan...
ReplyDeletejom follow che amy http://doublehealhltyeshoppe.blogspot.my/