19 July 2016

6 Makanan Terbaik 'Bunuh' Jerawat

Jerawat memang musuh wanita. Naik sebiji pun dah boleh buat dahi berkerut. Wanita, jangan risau kalau pakai sabun anti jerawat langsuang tak jalan, cara terbaik untuk atasinya dengan memakai masker bahan alami.
 
 
Tapi ini pun pasti tidak akan bertahan lama. Pakai masker secara rutin dengan bahan alami 3-4 kali seminggu belum tentu anda boleh lakukan. Sudahnya apa jalan terbaik untuk rawat?
 
 
Ok kita bongkar rahsia 'bunuh' dengan pemakanan. Jom tengok 6 makanan ini... 


1. Anggur merah
Buah kaya antioksidan ini sangat bagus membersihkan peredaran darah dari racun, mengatasi radikal bebas penyebab jerawat dan biji anggur yang lebih kaya antioksidan boleh mencegah alergi dan membuat wajah bersih.
 
 
2. Ikan
Ikan, terutama ikan laut kaya protein dan lemak omega 3 yang penting untuk menjaga kesihatan kulit. Ikan juga rendah lemak yang tidak akan menimbulkan jerawat di wajah. Bolehlah makan ikan banyak-banyak lepas ni!


3. Bawang putih
Bukan semua orang yang suka makan bawang putih, tambah pula bau dan rasanya yang kuat. Tapi bawang putih terbukti jadi ubat alami pencegah dan penyembuh jerawat, baik dengan cara dimakan atau dijadikan masker. 
 
 
4. Kerang
Kerang memiliki kandungan zink dan vitamin A yang akan membantu menyembuhkan jerawat. Jerawat yang meradang boleh disembuhkan lebih cepat.
 
 
 
 
5. Avokado
Buah ini kaya dengan vitamin C dan E yang penting untuk tepis radikal bebas dan menjaga kesihatan kulit.
 
 
6. Lobak merah 
Ini pun sama, kaya vitamin A yang membantu tubuh berfungsi lebih efektif menjadikan kulit lebih tegang dan sihat dari radikal bebas dan serangan bakteria. 
 
 
 
 
Jadi, kalau anda malas nak pakai masker setiap hari, anda hanya perlu jaga pemakanan dan boleh mencegah jerawat dari dalam. Ya, tubuh jadi lebih sihat dan kulit wajah bebas jerawat.

No comments:

Post a Comment